Skip links

Tips til at opretholde et godt indeklima året rundt

Det er vigtigt for helbredet og boligen, at indeklimaet er i orden

Hos MAXAVI Ejendomme sørger vi for, at vores ejendomme løbende vedligeholdes, men vedligehold og rengøring i lejligheden står man selv for som lejer.

Man kan relativt nemt selv sørge for at skabe et godt indeklima i sin bolig.  Videnscenteret Bolius giver disse 10 gode råd til et godt indeklima:

1 Lav gennemtræk flere gange om dagen

Luft ud hver dag 2 – 3 gange i 5 – 1o minutter. Når du laver gennemtræk fjerner du dårlig luft og de fleste skadelige partikler.

2. Hold stuetemperaturen på 21 grader

For at holde fugtprocenten nede er det vigtigt, at hjemmet ikke bliver for koldt. Fugt i kolde lokaler omdanner sig lettere til vand, der kan gøre skade på boligen og skabe skimmelsvamp, der er dårligt for dit helbred. Det er også vigtigt, at der ikke er forskel på rumtemperaturen i lejlighedens forskellige rum, da dette også skaber ekstra fugt.

3. Brug tørretumbler eller tør tøjet udendørs

Fugt fra nyvasket tøj afgives til luften i det rum, hvori det tørres. Dette kan medføre en høj luftfugtighed, hvilket er dårligt for indeklimaet. Prøv så vidt det er muligt at tørre tøjet udendørs eller brug en tørretumbler.

4. Husk at bruge emhætten

Når du laver mad afgives der sod, damp og mikropartikler til luften. Selv den mindste smule opvarmning, stegning og bagning afgiver store mængder partikler til luften. Sørg derfor altid for at tænde for emhætten, når du laver mad, og lad den køre i 10 minutter, efter du er færdig med madlavning, så den sidste fugtige luft også suges ud.

5. Sluk for elektronikken

Elektronik afgiver store mængder støv og kemiske mikropartikler til luften. Også når de blot står på standby. Sørg derfor for at slukke for de apparater, du ikke anvender f.eks. om natten, eller når du er på arbejde.

6. Brug spray udendørs

Alle sprayprodukter afgiver kemiske stoffer til luften, og især produkter som imprægnering og hårspray indeholder mange kemiske stoffer. Sørg derfor for at spraye udendørs, eller sørg for at lufte grundigt ud efter du har brugt din spray.

7. Brug LED lys i stedet for stearin lys

Stearinlys afgiver flere partikler end en stærkt trafikeret vej samt kvælstofdioxid og røggasser, som er skadelige for lungerne. Hvis du ikke kan undvære stearinlys, bør du lufte ekstra meget ud, men prøv at bruge andre lyskilder i stedet.

8. Gør rent en gang om ugen

Farlige partikler sætter sig i det støv, der findes i boligen. Når støvet hvirvles op, vil det hænge i luften længe og blive indåndet af dig og din familie. Sørg for at fjerne støv fra gulve og flader en gang om ugen og giv hele lejligheden en grundig hovedrengøring mindst en gang om året.

kilde: Bolius